Popular Post
Recent Post

Monday, November 24, 2008

Disney en Europa

Je ziet zelden mensen een kunsttentoonstelling verlaten met een grote glimlach op hun gezicht maar dat is wel het geval bij de grote nieuwe multimediatentoonstelling in de Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung in München waar nog tot 25 januari 2009 “Walt Disney's Wonderful World and its Roots in European Art exhibition” te zien is. De tentoonstelling in München biedt de bezoekers een nieuw inzicht in de verbeeldingswereld van Walt Disney.

Walt Disney’s characters zijn voor groot en klein direct herkenbaar maar veel Disneyfans realiseren zich niet dat de beelden die gebruikt worden in de Disneyfilms hun wortels in de Europese kunst en literatuur van de 19e en de vroege 20e eeuw hebben. Deze tentoonstelling toont originele tekeningen, schilderijen, studiemodellen en door de Walt Disney Studio geproduceerde filmfragmenten die dateren tussen 1928 en 1967 om de relatie tussen de Europese kunst en de Disneyanimatie aan te tonen.

Walt Disney haalde veel inspiratie uit de Europese kunst en de tentoonstelling toont de bezoekers dan ook de enorme interesse van Walt Disney voor kunst, geïllustreerde boeken, films en architectuur. Hij verzamelde, bekeek en absorbeerde een enorme variëteit aan kunst.

Het huisje van de feeën uit "Sleeping Beauty' zijn geïnspireerd op een schilderij van Pieter Brueghel de Jonge uit 1620.

Voor deze tentoonstelling worden zijn films op grote schermen afgespeeld omringd door enkele kunstwerken die hen inspireerden. Het duurt dan ook slechts enkele seconden voordat de verbeelding van de bezoekers de sprong maakt tussen Disney's meest beroemde creatie, Mickey Mouse en een 19e eeuws olieverfschilderij van Philippe Rousseau. Voor Disney's eerste langspeelfilm Sneeuwwitje en de zeven dwergen heeft men uit vele inspiratiebronnen geput variërend van een 13de-eeuws beeldhouwkunst van een adellijke dame uit de Nuremberg tot een foto van de Amerikaanse actrice Joan Crawford.

Misschien wel het bekendste voorbeeld van kunst als voorbeeld voor entertainment is de transformatie die Disney maakte van het Beierse kasteel Neuschwanstein. Disney maakte een aantal sprookjesachtige kastelen met het Beierse kasteel als voorbeeld. De fantasieën van de Disneyfilms zoals Assepoester en de Schone Slaapster komen bij een bezoek aan het kasteel tot leven.

Voor de Disneyfilm Fantasia waren de Duitse schilder Franz von Stuck en Jean-Jacques Feuchère een inspiratiebron. Bambi leent van Edwin Henry Landseer's "Highland Nurses” uit 1854. De held van Briton Rivière's "Saint George and the Dragon" staat model voor de knappe prins uit Disney's "Sleeping Beauty".

Disney's meest ambitieuze project was een film met Salvador Dalí. De Spaanse schilder werkte gedurende enkelen maanden in 1946 samen met Disney aan enkele honderden tekeningen en schilderijen voor een film over een voetballer en een ballerina. De film kreeg de titel "Destino" naar een ballade van Armando Domínguez, maar werd nooit afgewerkt. In 2003 produceerde Roy Disney, de neef van Walt Disney, een zes minuten durende film onder dezelfde titel met materiaal dat hij vond in de archieven van Disney. De film die getoond wordt op de tentoonstelling brengt Dalí's symbolische beelden tot leven op het scherm.

Deze ambitieuze en prachtige show toont een duidelijk beeld van een Amerikaanse kunstvorm waarvan Walt Disney en zijn studio pioniers zijn. Het is verhelderend om de Disney creaties naast de olieschilderijen, foto's, beeldhouwwerken of tekeningen te zien waarop ze gebaseerd zijn.

No comments:

Post a Comment