Popular Post
Recent Post

Wednesday, April 22, 2009

Disney kopieerde vrolijk zichzelf

Beelden uit klassiekers werden jarenlang gerecycleerd

Tekenfilmgigant Disney heeft jarenlang landschappen en actiescènes uit oude klassiekers in nieuwe tekenfilms gerecycleerd.

Dat scenaristen bij Disney vaak dezelfde klassieke verhaallijn volgen, was al langer bekend. Nu blijkt uit een Brits onderzoek dat ook de tekenaars bestaand materiaal keer op keer hergebruikten in nieuwe animatieprenten.

Na de Tweede Wereldoorlog, in een periode waarin alles nog met de hand moest worden getekend, zocht Disney goedkope en tijdbesparende methodes om tekenfilms te maken. Rotoscopie, een techniek uit 1914 waarin je illustraties creëert op basis van echte beelden, viel te duur uit. De filmgigant besloot daarom al snel landschappen, kledingsaccessoires en hele actiescènes van succesvolle tekenfilms volledig over te nemen in nieuwe producties.

Grote delen in Robin Hood (1973) en Winnie The Pooh (1977) zijn op deze manier uit Sneeuwwitje (1937), The Jungle Book (1967) en De Aristokatten (1970) nagetekend. Zo zie je in de tekenfilm Robin Hood Vrouwe Marian hetzelfde dansje opvoeren als Sneeuwwitje meer dan veertig jaar eerder.

De boomstam waarop Winnie The Pooh een rivier oversteekt, was tien jaar vroeger in The Jungle Book ook al te zien. Ook de wals van Belle en het beest uit de gelijknamige klassieker van 1991 konden Disneyfans al eerder bekijken in Assepoester . De doorbraak van de computer maakte een einde aan de recyclagemethode.

Bron : Het nieuwsblad

No comments:

Post a Comment