Popular Post
Recent Post

Monday, June 8, 2009

75 jaar Donald Duck

Morgen 9 juni 2009 is het precies 75 jaar geleden dat Donald “Fauntleroy” Duck zijn opwachting maakte in de cartoonwereld van Disney. Zijn verjaardag viert hij echter op 18 maart want hij is geboren op 18 maart 1930 zoals je kan zien in de tekenfilm "Donald's happy birthday".

Donald Duck verscheen voor het eerst op 9 juni 1934 in de Silly Symphony cartoon "The Wise Little Hen". Donald wordt hiermee heel populair en ook de volgende filmpjes met Donald blijven het goed doen. Hij heeft zelfs een rolletje samen met de Daffy Duck van de concurrentiefirma Warner Bros in “Who Framed Roger Rabbit.


Wie aan Donald Duck denkt, denkt meteen aan het de eigenzinnige eend met zijn matrozenpak. Hoewel Donald, net zoals de andere Disneyfiguren in de loop der jaren een andere look gekregen heeft, zijn de gelaatsuitdrukkingen wel gebleven. Je leest zo van zijn gezicht af of hij blij, droevig, héél erg boos of tevreden is. Wanneer Donald tevreden is, dan krult zijn snavel omhoog, maar als hij verdrietig is dan wijzen de hoeken van zijn snavel omlaag. Een paar veren staan altijd recht bij Donald maar wanneer hij heel boos is, dan staan ze allemaal recht. Om zijn emoties uit te drukken, gebruikt hij ook vaak zijn pet.

De originele stem van Donald werd Clarence "Ducky" Nash, die na 50 jaar werd opgevolgd door Tony Anselmo. Donald Duck is niet echt een character van de hand van Walt Disney zelf maar hij werd vooral door mensen die voor de Walt Disney Studios werkten getekend. Donaldtekenaars zijn : Al Taliaferro, Carl Barks (tevens geestelijke vader van Duckstad), Tony Strobl, Keno Don Rosa, Marco Rota, William Van Horn en Jack Bradbury.

In 1984 kreeg Donald een voetafdruk op de Walk of Fame en in 2004 kreeg hij er ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag nog een ster bij.

In andere talen klinkt Donald Duck als volgt : Battouta (Arabisch), Patoka Donald (Bulgaars), Ànec Donald (Catalaans), Tang Lao Ya (Chinees), Anders And (Deens), Aku Ankka (Fins), Ntolant Ntak (Grieks), Donald kacsa (Hongaars), Paolino Paperino (Italiaans), Nikano saku (Japans), Kaczor Donald (Pools), Kalle Anka (Zweeds), …

No comments:

Post a Comment