Popular Post
Recent Post

Wednesday, November 29, 2006

Overname Euro Disney ?

Zwitserse groep bereidt bod op Euro Disney voor.

De Zwitserse groep Center-tainment AG kondigt donderdag een overnamebod op Euro Disney aan. Dat meldt de website challenges.fr van de Franse mediagroep Nouvel Observateur. Euro Disney SCA is de uitbater van Disneyland Resort Parijs.

Center-tainment, dat is gevestigd in de stad Zug, zou gesteund worden door een Amerikaanse investeringsgroep. De Zwitserse groep houdt donderdag in een Parijs hotel een persconferentie. Het bedrijf laat in een persbericht weten daar informatie te zullen geven over een acquisitie van een ander beursgenoteerd bedrijf.

'We zijn op de hoogte van het gerucht dat dit Zwitsers bedrijf een persconferentie wil organiseren waarop het mogelijk aankodigt een overnamebod te zullen lanceren', zegt de woordvoerder van Euro Disney. 'Wij zijn niet door hen gecontacteerd of geinformeerd over een eventueel overnamebod, maar verder geven wij geen commentaar', voegt hij er aan toe.

Euro Disney, dat noteert in Parijs, wordt gewaardeerd op ongeveer 273 miljoen euro. De hoofdaandeelhouders zijn de Amerikaanse mediagroep Walt Disney en de Saudische prins Al-Waleed bin Talal. Walt Disney heeft een belang van 39,8 procent en Al-Waleed 10 procent. De rest van de aandelen is vrij verhandelbaar.

Volgens ingewijden zal Center-tainment eigen aandelen bieden in ruil voor Euro Disney-aandelen. Als het bod zou slagen wil de Zwitserse groep het management van Euro Disney vervangen. Maar dat is naar verluidt quasi onmogelijk, omdat door de juridische structuur van de Parijse groep Walt Disney daarover beslist. 'En Walt Disney zal dat nooit toestaan', luidt het.

Center-tainment was niet bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf, dat zijn missie omschrijft als 'het plannen, inrichten en het uitbaten van vrijetijdsparken', is erg karig met informatie op zijn website.

De groep noteert sinds eind september op het zogenaamde Frieverkehr, de niet-gereglementeerde markt van Frankfurt, waar het aandeel via kleine dagvolumes spectaculair evolueerde. Center-tainment noteerde de eerste handelsdag aan 1,5 euro, maar bereikte begin deze maand een piek van 34,5 euro. Nu noteert het aandeel aan 18,0 euro. Het gemiddelde dagelijkse handelsvolume bedraagt 154 stuks.

Euro Disney realiseerde in het boekjaar 2005/2006 een groepsverlies van 73,1 miljoen euro, vergeleken met een verlies 43,7 miljoen euro over het boekjaar 2004/2005. Maar op vergelijkbare basis, dus zonder rekening te houden met eenmalige meerwaarde uit de juridische en financiele herstructurering in 2005, daalde het groepsverlies van 92,0 naar 73,1 miljoen euro.

Euro Disney heeft geen winst meer gemaakt sinds het in 2002 ongeveer 610 miljoen euro investeerde in een tweede amusementspark in Parijs.

Volgend jaar viert Disneyland Resort Parijs zijn vijftiende verjaardag en wil dat vieren met verscheidene nieuwe attracties.

No comments:

Post a Comment