Popular Post
Recent Post

Monday, December 4, 2006

A dreamer, A believer

Happy Birthday Walt (5 december 1901 – 15 december 1966)

Walter Elias Disney geboren in Chicago op 5 december 1901 en gestorven in Los Angeles op 15 december 1966 was de geestelijk vader van o.a. Mickey Mouse.

Zijn vader, Elias Disney, had verschillende baantjes en zijn moeder, Flora Call Disney was lerares. Walt verhuisde als kind naar een boerderij in de buurt van Marceline in Missouri. Waarschijnlijk stond de hoofdstraat van Marceline model voor Main Street USA in Disenyland. Niet lang hierna verhuisde het gezin naar Kansas City, hier werd Walt's vader krantenbezorger. Walt begon met een schriftelijke cursus cartoons maken en ging naar de kunstacademie. In 1917 keerde de Disney-familie terug naar Chicago. In 1918 doet Walt een poging om toe te treden tot militaire dienst. Vanwege een te jonge leeftijd werd hij afgekeurd. Zijn broer Roy Disney zit dan bij de marine. Walt ging als chauffeur van het Rode Kruis naar Frankrijk, waar hij net na het einde van de Eerste Wereldoorlog arriveerde. In 1919 ging hij terug naar Amerika en vond er werk als tekenaar.

Walt Disney had een eigen studio waar hij samen met zijn broer Roy en een aantal medewerkers tekenfilms met dieren maakte. Walt Disney was zelf geen animator maar hij was de man met van de ideeën. Disney was een perfectionist en hij besteedde veel aandacht aan de kwaliteit van de tekenfilms ondanks het feit dat hij niet over veel geld beschikte.

In 1928 kwamen drie filmpjes van Mickey Mouse uit. Het had niet veel gescheeld of Mickey had Mortimer geheten maar Disney's vrouw vond Mickey een betere naam. De eerste was Plane Crazy. Steamboat Willy was het eerste filmpje van Mickey met geluid en ook de eerste tekenfilm met geluid. Hierna volgden nog enkele korte filmpjes met de drie biggetjes (1933), Donald Duck (1934) enz. Deze filmpjes heten Silly Symphonies en dit was een serie waarin allerlei tekenfilmfiguren muziek maakten.

In 1937 maakte Walt Disney zijn eerste langspeeltekenfilm : Sneeuwwitje en de 7 dwergen. Deze film was razend populair en won in 1939 acht Oscars want Disney kreeg naast het gewone beeldje zeven kleine beeldjes erbij. Hierna volgden nog vele andere lange tekenfilms.

Tijdens het maken van Jungle Book in 1966 overleed Walt Disney, aan de gevolgen van longkanker op 15 december. Zijn medewerkers hebben daarom aan de afwerking van die film extra aandacht besteed. Ook na Walt Disney's dood bleef zijn studio voortbestaan en produceert het nog altijd populaire teken- en speelfilms.

Op de tekenfilms van Walt Disney zijn vijf attractieparken gebaseerd : Disneyland Resort Anaheim (1955), Walt Disney World Resort in Orlando (1971), Tokyo Disney Resort (1983), Disneyland Resort Paris (1992) en in 2005 opende Disneyland Hong Kong de deuren.

No comments:

Post a Comment