Popular Post
Recent Post

Thursday, March 20, 2008

Terug van weggeweest

Een Japanse universiteit zal ongeveer een 250 kunstwerken uit klassieke Walt Disneyfilms aan het Amerikaanse entertainmentbedrijf terug bezorgen.

De zeldzame collectie reisde in het begin van de jaren 1960 naar Japan voor exposities in supermarkten en musea maar werd daarna uit het oog verloren.

De Chiba universiteit die in de buitenwijken van Tokyo gehuisvest is en momenteel in het bezit is van de collectie heeft besloten dat de werken aan de Walt Disney Co dienen terug te keren zodat de kunstwerken goed bewaard worden voor de volgende generaties.

In ruil voor deze collectie zou Disney digitale kopieën van de werken evenals een miljoen dollar aan de universiteit schenken. Het geld zou de school gebruiken voor het opstarten van een fonds ter bevordering van de kunst en de animatie in het onderwijs.

De collectie bevat een werk van "Flowers and Trees" de oudste kleuranimatie ter wereld die in 1932 werd uitgebracht. Er zijn ook nog originele schilderwerken, tekeningen en achtergrondafbeeldingen uit "Sleeping Beauty", "Fantasia", "Bambi" en "Cinderella".

Na de tentoonstellingen in de jaren 1960, schonk Disney de collectie aan het National Museum of Modern Art in Tokyo. Het museum gaf de werken op zijn beurt aan Hidesaburo Genda, een geleerde aan de Chiba universiteit voor educatieve doeleinden en onderzoek. De collectie belandde in de vergeethoek en werd opgeslagen in de universitaire faculteit bouwkunde.

De historische waarde van de kunstwerken kwam pas aan het licht in 2004, toen de universiteit besloot om digitale kopieën van de werken te maken en daarom informeerde bij Disney naar de auteursrechten.

No comments:

Post a Comment